SARS-CoV-2 antigeenzelftest

Vanaf 6 april kan je ook bij Apotheek Lisp terecht voor een SARS-CoV-2 antigeenzelftest. Daar kan je jezelf mee testen op het coronavirus. Het is belangrijk om hier goed geïnformeerd aan te beginnen. Daarom zetten we enkele veelgestelde vragen voor jou op een rijtje.

Wat is een zelftest?

Een antigeenzelftest is een sneltest die je als patiënt zelf kan uitvoeren. Het testresultaat kan je zelf aflezen, het hoeft dus niet naar een labo worden opgestuurd. Voor de duidelijkheid zetten we de verschillende bestaande testen nog even op een rijtje:

 • PCR-test (moleculaire test): een verpleegkundige gaat met een wisser diep in de neus of de keel, de test wordt onderzocht in een laboratorium. Het is de meest betrouwbare test, maar je moet wel even wachten op het resultaat.
 • antigeentesten (sneltest en zelftest): Met een keel- of neuswisser meet je eveneens of er virusdeeltjes aanwezig zijn, maar deze test moet niet worden opgestuurd naar het labo. Na gemiddeld een kwartier heb je je resultaat. Deze testen zijn - zeker als je negatief test - 10 % minder betrouwbaar dan de PCR-testen.
 • antilichaamtest (bloedtest): Door middel van een bloedafname wordt nagegaan of je antistoffen hebt.

Hoeveel kost een zelftest?

Een zelftest kost 8 euro. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, zou de test vanaf 8 april terugbetaald worden via de ziekteverzekering. Zij zouden elk recht hebben op 2 antigeenzelftests per week en betalen dan € 1 remgeld per antigeenzelftest. Voor andere mensen is er normaal gezien geen terugbetaling voorzien.

Hoe werkt de antigeenzelftest?

Je steekt een wattenstaafje in je neus waarna je het enkele keren ronddraait. Daarna gaat het staafje in een buisje met vloeistof en vervolgens laat je enkele druppels van die vloeistof op een testplaatje vallen. De uitslag is na een kwartier af te lezen op een testplaatje. Bij de zelftest zit een bijsluiter. Het instructiefilmpje kan je hieronder vinden of via de QR code op de verpakking van de zelftest.

Is zo’n zelftest betrouwbaar?

Hoe betrouwbaar de test is, hangt af van het moment waarop hij wordt gebruikt. Bij besmette personen is hij in de eerste 5 tot 7 dagen nadat er symptomen zijn opgetreden voor meer dan 90 procent accuraat. Maar als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn, zoals vaak het geval is in het begin van de infectie, is de antigeentest vaak negatief. Het zou dus kunnen dat je negatief test, maar toch besmet bent en dus ook besmettelijk bent voor anderen. 

wat doe ik met het resultaat?

 • negatief
  Je bent waarschijnlijk niet besmet. Natuurlijk moet je je nog altijd aan de maatregelen houden die op dat moment van kracht zijn. Een mondmasker dragen en afstand houden horen daar zeker ook bij. De zelftest geeft immers geen 100 % zekerheid.
   
 • positief
  Bel meteen naar je huisarts. Hij of zij zal een afspraak maken om een PCR-test af te nemen (in de praktijk of in een testcentrum). Enkel dan ben je zeker van het resultaat. Als het resultaat bevestigd wordt, volg je de geldende richtlijnen met betrekking tot isolatie en quarantaine en start de contactopsporing. Dit is verplicht en vastgelegd in een Koninklijk Besluit.

Moet je de zelftest speciaal bewaren?

Neen. De zelftesten mogen bewaard worden tussen de 2-30°C. Ze mogen nooit in de diepvries worden bewaard.

Waarom een zelftest doen?

Als we ons nog met z’n allen aan de maatregelen moeten houden, waarom zou je dan een zelftest doen? Een antigeentest kan nuttig zijn om voor jezelf te weten dat je geen anderen zal besmetten omdat je niet altijd symptomen hebt, ook al ben je al besmet. Het zal vooral van pas komen voor mensen die bijvoorbeeld in een school of zorginstelling werken, die niet kunnen telewerken, wanneer je op bezoek wil gaan bij je knuffelcontact, maar geen risico wil nemen … Het is een extra stukje veiligheid inbouwen.

Instructiefilmpje SARS-CoV-2 antigeenzelftest